Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 27 lipca 2017

Gozleme - tureckie chlebki z warzywno-serowym nadzieniem

Gozleme czyli tureckie chlebki możemy nadziewać dowolnym farszem. Wegetariańska wersja sprawdza się idealnie. Zdecydowanie polecam - są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Gozleme - tureckie chlebki z warzywno-serowym nadzieniem

 Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju

Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na 8 minut, aż zacznie się pienić.
Do dużej miski przekładamy mąkę oraz sól. Dodajemy zaczyn oraz ciepłe mleko i zarabiamy nożem. Następnie całość wyrabiamy dłońmi do uzyskania gładkiego ciasto, odchodzącego od dłoni. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 cm na 34 cm, 3 mm grubości. Na połowie każdego prostokąta układamy po 1/4 farszu, pamiętając by zachować ok. 1 cm odstęp od brzegu. Placki składamy dociskając mocno brzegi.
Na rozgrzanej patelni przetartej odrobiną oleju smażymy placki na złoty kolor - ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Farsz:
  • 250 g twarogu typu włoskiego
  • 270 g sera typu feta
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o dużych oczkach
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 kolby ugotowanej świeżej kukurydzy lub kukurydza z puszki
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego

Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor po kolei warzywa- cebulę i marchewkę. Przekładamy do miski, dodajemy pokruszony twaróg oraz fetę, kukurydzę odsączoną z zalewy i całość dokładnie misezamy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i  imbirem.
 

2 komentarze:

  1. Kukurydza nie przesładza trochę tego przepisu? Myślę, że marchewka i tak już dużo tej słodyczy podaruje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu ;) . Słodycz warzyw równoważy imbir oraz ocet balsamiczny.

      Usuń