sobota, 8 lipca 2017

Jagodzianki - domowe, klasyczne

Jagodzianki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Latem deser obowiązkowy. Pyszności. :)

Jagodzianki - domowe, klasyczne

 Składniki na ok. 30 bułeczek (na każdą bułkę należy przeznaczyć ok.65 g gotowego surowego ciasta i łyżkę borówek)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży - 2 opakowania
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 żółtka (białko z jajka posłuży do posmarowania jagodzianek)
  • 150 g masła
  •  1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka pasty waniliowej/  lub jeśli wolicie skórka z cytryny

farsz:
  • 650-700 g borówek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki farszu dokładnie mieszamy.
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wrabiamy, pod koniec dodając roztopione i lekko wystudzone masło. Całość wyrabiamy ok. 20 minut, ciasto musi odchodzić od dłoni, być elastyczne.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość - ok. 1,5 h.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 30 części. Z każdej formujemy placuszek, układamy łyżkę borówkowego farszu  i zlepiamy nadając kształt jagodzianek. Układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - ok. 30 minut. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut temp. 190 stopni. Jeszcze ciepłe lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz