Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 13 lipca 2017

Naleśniki z tapioki - bezglutenowe i z glutenem - faszerowane pieczonym kalafiorem

Naleśniki w wersji bezglutenowej oraz w wersji z dodatkiem mąki pszennej - elastyczne, cieniutkie i przepyszne. A to wszystko za sprawą mąki z tapioki, która sprawia, że po upieczeniu naleśniki, nawet te bez dodatku mąki pszennej, nie rwą się i doskonale się zwijają. Zdecydowanie polecam ;) . 

 

Naleśniki z tapioki - bezglutenowe i z glutenem - faszerowane pieczonym kalafiorem

 Farsz:
  • duży kalafior
  • 150 g sera feta
  • pieprz
  • sól
  • oleju
  • 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych

Kalafiora porcjujemy na nieduże różyczki, przekładamy na blachę piekarnikową. Skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy do miękkości, temp. 180-190 stopni. Upieczonego kalafiora lekko studzimy i drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy fetę, odrobinę soli i sporo pieprzu. Wyrabiamy na jednolity farsz. Orzeszki drobno siekamy i dodajemy do farszu - mieszamy.

Składniki na naleśniki z tapioki (z glutenem)
  • 2 jaja
  • pół szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • pół szklanki mąki z tapioki
  • ok. 1/2  szklanki zimnej wody
  • szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka stopionego masła

Do miski wsypujemy mąki i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka,  dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy pozostałe stopione masło i wodę- tyle by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki faszerujemy nadzieniem kalafiorowym. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na odrobinie masła klarowanego.  

Naleśniki bezglutenowe z tapioki i mąki owsianej


Składniki
  • 2 jaja
  • pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej + 2 łyżki
  • pół szklanki mąki z tapioki
  • szklanka mleka
  • 1/2  łyżeczki soli
  • łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka,  dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy pozostałe stopione. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki faszerujemy nadzieniem kalafiorowym. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na odrobinie masła klarowanego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz