Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 17 lipca 2017

Pierogi z mięsem wieprzowym gotowanym - farsz pasztetowy

 Pyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Polecam.
 
 
 
 

Pierogi z mięsem wieprzowym gotowanym - farsz pasztetowy


 Składniki:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 1/4 szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli

Mąkę wymieszaną z solą  zaparzamy zagotowaną wodą, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z boczku wędzonego.

Farsz z mięsa wieprzowego gotowanego i cebuli:
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • duża marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 4 duże cebule
  • łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżka octu balsamicznego

Do gotującej się wody dodajemy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, obraną marchewkę przekrojoną na pół, obranego przekrojonego na pół ziemniaka, ziarna ziela i pieprzu oraz liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Na łyżce masła i łyżce oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec doprawiamy solą.
Wystudzone mięso, marchewkę i ziemniaka przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę razem z cebulą i ketchupem. Gładką masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką, imbirem i octem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz