niedziela, 9 lipca 2017

Rożki z ciasta francuskiego z kalafiorem, marchewką i serkiem

Wytrawne rożki z warzywami na domowym cieście francuskim to prawdziwy rarytas. ;)  Ciasto francuskie samodzielnie przygotowane na dobrej jakości maśle nie ma sobie równych. Doskonale się listkuje, jest chrupiące i rozpływa się w ustach. Warto włożyć trochę wysiłku, aby zrobić wrażenie na najbliższych i gościach. Zdecydowanie polecam.

Rożki z ciasta francuskiego z kalafiorem, marchewką i serkiem

 Składniki: na ok. 18 rożków
  • ciasto francuskie z tego przepisu - link
Farsz:
  • 1 kalafior
  • 4 młode duże marchewki
  • 250 g serka twarogowego typu włoskiego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ogórki małosolne
  • łyżka  śmietany 18%
  • 100 g fety w kostkach
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • imbir

Kalafior porcjujemy na małe różyczki, marchewkę w słupki, przekładamy na blachę, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości.

Wystudzone warzywa drobno kroimy. Dodajemy do nich rozkruszony twaróg, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone oraz ogórki małosolne, kwaśną gęstą śmietanę, fetę w kostkach. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, imbirem oraz octem jabłkowym. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na trzy równe części. Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)

W jednym rogu układamy porcję farszu. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chwilę pozostawiamy, żeby ciasto złapało temperaturę pokojową, wówczas nie będzie się kurczyło w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz