Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 24 lipca 2017

Sernik bezglutenowy na kruchym cieście z czereśniami

Sernik na kruchym cieście z czereśniami w wersji dla bezglutenowców. Jest przepyszny. Do ciasta warto wybrać ciemne czereśnie - ładniej wyglądają niż te żółte. Zdecydowanie polecam nie tylko osobom, które muszą unikać glutenu.

Ps. czereśnie możecie zastąpić borówkami lub połówkami śliwek.

Sernik bezglutenowy na kruchym cieście z czereśniami

 Spód: (blacha 25 x35 cm)
  • 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki mąki z tapioki; 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; 1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  •  250 g zimnego masła
  •  5 żółtek

Masa serowa: 
  • 1kg  twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 190 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • owoce - czereśnie - 550 g (waga już po pozbawieniu pestek)

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką bezglutenową.

Ciasto: mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części - większą ok. 2/3 i mniejszą ok. 1/3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalki na 2 godziny lub do lodówki na całą noc.

Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach równo rozprowadzając ją po dnie blaszki do pieczenia - delikatnie dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut.

Masa serowa:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki, pastę waniliową i porcjami twaróg. Masę wylewamy na przygotowany spód. Na serze układamy owoce - wypestkowane czereśnie.
Na wierzch ścieramy na tarce ciasto, które chłodziliśmy w zamrażalniku. Sernik pieczemy ok.  60-65 minut, temp. 180 stopni. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik dobrze chłodzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz