niedziela, 27 sierpnia 2017

Chałka 6-cio splotowa - instrukcja krok po kroku

Dziś na blogu odpowiedź na dwa pytania - po pierwsze jak zrobić domową chałkę, a po drugie -  jak zaplatać chałkę. Przygotowałam dla Was instrukcję obrazującą krok po kroku metodę zaplatania chałki 6-cio splotowej.  Na początku może wydawać się to dość skomplikowane, ale  z każdym kolejnym razem będziecie nabierać coraz większej wprawy. A zaserwować taką domową chałkę swoim najbliższym na śniadanie, to naprawdę super sprawa. Bo czy jest coś lepszego od drożdżowej chałki posmarowanej zimnym masłem i podanej ze szklanką mleka? ;) Zdecydowanie zachęcam do przetestowania przepisu. :) 



Chałka 6-cio splotowa - instrukcja krok po kroku 


Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  •   20  g świeżych drożdży
  •   3/4 szklanki ciepłego mleka
  •  3/4  szklanki cukru
  •   2 jajka
  • 1 żółtko
  •  50 g roztopionego letniego masła
  •  1/2 łyżeczki  soli

 Plus:

  •   1 białko + odrobina mleka


Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto - wyrabiamy dość długo, aż powstanie zgrabna kulka, a ciasto po delikatnym naciśnięciu odbije i wróci do swojej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto   dzielimy na 6 równych części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy z jednej strony  i zaplatamy warkocz. Zaplatanie





1. Wałek nr 3 bierzemy do góry.



2. Wałki nr 2 i 4  razem przekładamy nad walkiem nr 1.




3. Wałek 3 idzie na dół z lewej strony a wałek 1 idzie do góry z prawej strony.

4. Wałek 3 i 5 idą razem nad wałkiem nr 6.


5. Wałek 6 idzie do góry z lewej strony, a wałek nr 1 na dół z prawej strony


 itd. 

 Czyli następnie - wałek 4 i 1 idą nad wałkiem nr 2, wałek nr 2 idzie do góry z prawej strony, a wałek nr 6 na dół z lewej strony itd.

Końce sklejamy i podkładamy pod spód chałki. 





Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut. Wierzch smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka białkiem.  Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, w razie gdyby wierzch zbytnio się przypiekał przykrywamy chałkę papierem do pieczenia. W zależności od tego, jak pieką Wasze piekarniki, będziecie trzymać chałkę albo nieco dłużej, albo nieco krócej- najlepiej pod koniec co jakiś czas zaglądać i za pomocą drewnianego patyczka wbitego w środek ciasta sprawdzać - chałkę wyjmujemy, kiedy patyczek po wyciągnięciu pozostaje suchy.  
 Taką chałkę uwielbiam jeść jeszcze ciepłą z zimnym masłem i mlekiem. 
Smacznego!
 








1 komentarz:

  1. Wygląda przepięknie :) Idealna na obiad.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)