niedziela, 20 sierpnia 2017

Ciastka francuskie z brzoskwiniami

Ciastka francuskie na domowym cieście francuskim to elegancki i przepyszny deser. W wersji ze słodkimi brzoskwiniami zasmakuje każdemu. Warto pokusić się o przygotowanie własnego ciasta francuskiego - ma wyjątkowy smak i teksturę. Nigdy nie kupicie tak dobrego, jak te, które sami zrobicie. 

Ciastka francuskie z brzoskwiniami


 Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego (1/3 ciasta z tego przepisu)
  • ok. 3 brzoskwinie Paraguayo - po pół na ciastko
  • opcjonalnie 6 łyżeczek kremu czekoladowego
  • cukier puder


Jeden płat ciasta dosyć cienko wałkujemy (prostokąt o wymiarach nieco większych jak  30 x 20 cm). Wykrawamy 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. Jeśli decydujemy się na wariant z kremem, pośrodku układamy po łyżeczce kremu, a na niego kawałki brzoskwiń (na jeden kwadrat ok. 1/2 niedużej brzoskwini lub moreli). Pozostawiamy na chwilę, żeby ciasto złapało temp. pokojową. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-  20 minut temp. 220 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ciasto francuskie jest przepyszne! Kto go nie kocha? Twoje ciasteczka wyglądają obłędnie, proste, a jak z prawdziwej cukierni. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)