piątek, 11 sierpnia 2017

Ciasto śmietanowe z borówkami

Ciasto na bazie kwaśnej śmietany i pysznych borówek amerykańskich. Idealne na wakacyjny weekend.

Ciasto śmietanowe z borówkami

 Spód: (blacha 25 x35 cm)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  •  250 g zimnego masła
  •  5 żółtek

Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części - większą ok. 2/3 i mniejszą ok. 1/3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalki na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.

Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach równo rozprowadzając ją po dnie blaszki do pieczenia - delikatnie dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Studzimy.

Masa śmietankowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4  szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 kg kwaśnej gęstej śmietany 18% w temp. pokojowej
  • 650 g borówki amerykańskiej

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami po łyżce cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy przesiany budyń i dokładnie miksujemy.  Na koniec dodajemy porcjami śmietanę - mieszamy ręcznie delikatnie tak, aby piana nie opadła. Wykładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy borówki. Na owoce ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Ciasto zostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz