czwartek, 17 sierpnia 2017

Czekoladowy sernik bez pieczenia z porzeczkami i bezami

Błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie czekolady i dwóch rodzajów serów - serka waniliowego i ricotty. Całość wieńczą czarne porzeczki i domowe bezy. Polecam. 

Czekoladowy sernik bez pieczenia z porzeczkami i bezami





Składniki na tortownicę 16-17 cm:

  • kilka domowych kruchych ciasteczek maślanych  - np. z przepisu
  • 125 g serka waniliowego gęstego homogenizowanego
  • 125 serka ricotta
  • 1/2 szklanki kremówki 36 %
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1/2 łyżeczki  pasty waniliowej
  • 110g czarnych porzeczek
  • kilka domowych mini bez z przepisu

Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną, lekko studzimy i dodajemy do twarogu wymieszanego z ricottą i dokładnie miksujemy. Dodajemy pastę waniliową i ubitą na sztywno kremówkę - delikatnie mieszamy.  Wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej warstwą domowych ciasteczek. Na górze układamy porzeczki  i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej całą noc - jeśli jest taka możliwość,  chłodzimy w temp. 0 stopni, wtedy proces tężenia przebiega szybciej. Podajemy bezpośrednio z lodówki. Przed podaniem na górze kruszymy domowe bezy.



1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)