wtorek, 15 sierpnia 2017

Gulasz z indyka z warzywami

Pyszny i zdrowy gulasz - błyskawiczny do przygotowania. Znajdziecie w nim mięso z indyka, cukinię, bakłażana, dużo pieczarek i pomidorów. Fajnego aromatu nadaje mu estragon, za którym osobiście przepadam. 

Gulasz z indyka z warzywami



składniki
  • 650 g  piersi z indyka
  • maślanka
  • 900 g pieczarek
  • 1 duża cebula (230 g)
  • 1 średni bakłażan -  ok. 320 g
  • 1 średnia cukinia -  ok. 320 g
  • 3 duże pomidory 
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • opcjonalnie 6 łyżek śmietanki 

Umyte i osuszone piersi z indyka kroimy w kostkę. Przekładamy do pojemnika i zalewamy maślanką. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Zamarynowane piersi z indyka przekładamy na sito, żeby odsączyć je z maślanki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
W dużym garnku podsmażamy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy paprykę słodką i ostrą i chwilę karmelizujemy przyprawy. Dodajemy indyka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na mocnym ogniu, żeby mięso nabrało ładnego koloru. Całość zalewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojone w niedużą kostkę wyfiletowane pomidory (obrane ze skórki i pozbawione nasion) -  zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 15-20 minut) w między czasie dodając przygotowywane warzywa.
Pieczarki obieramy, kroimy na talaraki i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Doprawiamy solą i łyżeczką suszonego estragonu. Pieczarki dodajemy do mięsa.
Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do mięsa.
Pod koniec duszenia mięsa, gulasz doprawiamy do smaku dodając ewentualnie odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcemy, zaprawiamy śmietanką, choć nie jest to konieczne. Smacznego!

3 komentarze:

  1. jak podsmażyć indyka na podsmażonej cebuli-ona się przypali.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe podsmażanie trwa bardzo krótko - cebulę lekko podsmażamy, tak samo przyprawy, żeby nie nabrały goryczki. Kiedy dodajemy mięso, całość należy przemieszać - cebula z przyprawami oblepia mięso i dopiero krótko całość podsmażamy - też nie trwa to zbyt długo. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)