niedziela, 13 sierpnia 2017

Naleśniki na maślance z farszem mięsnym

Ciasto naleśnikowe na maślance smakuje nieco inaczej niż klasyczne naleśniki. Jest delikatniejsze, a przy tym elastyczne. Pasuje zarówno do naleśników na słodko, jak i wersji wytrawnej. Dziś polecam mięsny farsz z dodatkiem cebuli i pomidorów. Polecam :) . 


Naleśniki na maślance z farszem mięsnym


Ciasto:
  •   4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  •  2 szklanki maślanki
  •  1,5 -2   szklanki wody
  •   3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy maślankę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy olej i stopniowo wodę - tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
  •  ok. 1 kg  mięsa mielonego  (z łopatki)
  •  3 cebule
  •  2-3 łyżki majonezu
  • łyżka  ketchupu
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  •   sól
  •   pieprz
  •   olej rzepakowy
  • 2 obrane ze skórki pomidory 

 Na patelni na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładamy do miski, a na patelnię przekładamy pokrojone w kostkę filety z pomidorów. Chwilę smażymy i dodajemy zmielone mięso. Smażymy , aż mięso nabierze ładnego koloru.  Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ketchup oraz majonez -  dokładnie mieszamy.

Na usmażony  naleśnik dajemy  sporą porcję farszu-   zwijamy jak krokiety.  Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz