sobota, 2 września 2017

Ciastka dyniowe z francuskim kremem maślanym

Wrzesień przywitałam pysznymi domowymi ciastkami dyniowymi. Te urocze dyniowe ciasteczka przygotowałam według przepisu Anny Olson z książki Bake with Anna Olson. Zwieńczyłam je francuskim kremem maślanym. Ciasteczka są genialne - jedne z lepszych, jakie jadłam. Od razu po upieczeniu z wierzchu są bardzo chrupiące, a w środku puszyste i mięciutkie. Kiedy poleżą (dla próby przechowywałam je tydzień w szczelnym pojemniku - bez kremu), stają się miękkie i smakują jak najlepsze muffiny. Zdecydowanie polecam. Doskonałe ciastka na jesień. ;) 

Ciastka dyniowe z francuskim kremem maślanym


Składniki na 30 - 36 ciasteczek:
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 250 g puree z dyni hokkaido (dynię - skropioną olejem -  pieczemy do miękkości, a następnie blendujemy) 
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 2 g sody
  • 2 g zmielonego imbiru
  • 2 g cynamonu
  • 1 g zmielonej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier brązowy ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajo i dokładnie miksujemy. Dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodajemy do mieszanki z dynią i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Za pomocą niedużej gałkownicy do lodów nabieramy porcję ciasta i układamy na blaszce do pieczenia w odstępach ok.  4 cm. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. Ciasteczka studzimy na kratce do pieczenia. Ciastka po wystudzeniu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze są od razu po upieczeniu, ale doskonale smakują również na drugi dzień - choć nie będą już chrupiące z zewnątrz. Po wystudzeniu dekorujemy ciasteczka francuskim kremem maślanym i borówką (choć same w sobie ciasteczka są też doskonałym deserem).

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Bake with Anna Olson. 


Francuski krem maślany


  • 5 żółtek + 30 g drobnego cukru
  • 30 g drobnego cukru + łyżka zimnej wody + łyżeczka soku z cytryny
  • 340 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Żółtka ucieramy z cukrem (30 g) nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż żółtka będą wyczuwalnie ciepłe. Wówczas zdejmujemy znad kąpieli wodnej i miksujemy ok. 1 minutę. W między czasie w małym rondelku gotujemy 30 g cukru z łyżką wody i łyżeczką soku z cytryny - gotujemy syrop do uzyskania temp. 115 stopni. Takim syropem zalewamy masę żółtkową cały czas miksując. Kiedy dodamy cały syrop, zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż masa uzyska temp. pokojową. Wówczas cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło - miksujemy aż masa będzie jednolita, gładka i puszysta. Wówczas doprawiamy krem - dodajemy sok z cytryny, pastę waniliową, sól i w razie potrzeby 1-2 łyżki cukru pudru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)