poniedziałek, 18 września 2017

Ciasto marchewkowe z serkową polewą 

Ciasto marchewkowe z serkową polewą czy jak wolicie tort marchewkowy to idealne ciasto na jesienne popołudnia. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i wilgotny. Zdecydowanie polecam ;) . 

Ciasto marchewkowe z serkową polewą 


 Na ciasto (2 tortownice o średnicy 24-25 cm)
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka drobnego cukru brązowego - trzcinowy demerara
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  •  4 goździki
  • 235 g startej na drobnych oczkach marchewki (2 szklanki)

 Dno tortownic wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Goździki i ziele angielskie mielimy w młynku na drobny proszek. Gdyby pozostały większe kawałki przypraw -usuwamy. 
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek, sól i przyprawy. Do składników sypkich dodajemy startą marchewkę i dokładnie pokrywamy ją mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Placki studzimy na kratce.
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 265 g serka śmietankowego (u mnie lekko solone)
  • ok.  2 i 3/4 -3 i 1/2 szklanki cukru pudru - przesiane
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny
Masło ucieramy na puszysto, następnie dodajemy serek i ponownie miksujemy. Dodajemy cukier puder - w dwóch porcjach oraz pastę waniliową. Na koniec masę zakwaszamy sokiem z cytryny. Krem wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby stężał. Uwaga - cukru pudru dajemy tyle, żeby uzyskać puszystą i dość sztywną masę - polewę. Jeśli chcemy dać mniej cukru pudru, warto masę po prostu wstawić do lodówki do stężenia i nie zagęszczać jej dodatkowym cukrem pudrem. 
Na paterze układamy jeden placek marchewkowy, wykładamy porcję kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch i boki pokrywamy kremem. Ciasto chłodzimy minimum 3 godziny.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)