środa, 27 września 2017

Domowy pasztet rybny z ryżem

Domowy pasztet rybny z dodatkiem ryżu i pomidorów smakuje doskonale. Jeden z moich ulubionych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) . 

Domowy pasztet rybny z ryżem

domowy pasztet 

 Składniki:
  • 1 kg dorsza (mrożone filety/ kawałki ryby)
  • 1 cebula
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 100 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki ketchupu  
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy kawałki ryby (uprzednio rozmrożonej i odciśniętej z nadmiaru wody) i smażymy, aż straci surowość. Rybę z cebulą łączymy z ugotowanym ryżem i suszonymi pomidorami. Całość studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Do zmielonej masy dodajemy majonez, jajka, sok z cytryny, ketchup i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Masę rybną wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Powierzchnię wygładzamy. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)