środa, 13 września 2017

Makaroniki czekoladowe

Makaroniki czekoladowe to przysmak dla prawdziwych fanów czekolady. Intensywne i wyraziste w smaku, doskonale współgrają z orzechami włoskimi stanowiącymi bazę ciasteczek. Polecam ;)

Makaroniki czekoladowe 

składniki na ok. 16 przełożonych ciasteczek (32 połówki):
  • 115 g cukru pudru
  • 35 g dobrego ciemnego kakao
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 120 g białek w temp. pokojowej- z ok. 4 jajek
  • szczypta soli

1. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni termoobieg; bez termoobiegu- 130

2. Do blendera wsypujemy orzechy, kakao i cukier puder - całość blendujemy na drobny proszek.

3. Proszek przesiewamy przez gęste sito i odstawiamy na bok.

4. Do rondla wsypujemy drobny cukier i wlewamy wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia w temp. 115 stopni. (miękkie kuleczki)

5. W między czasie białka (120 g - odmierzamy za pomocą wagi) ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania tzw. miękkich wzniesień na powierzchni.

6. Cały czas miksując na nieco mniejszych obrotach wlewamy cienkim strumieniem przygotowany syrop. Zwiększamy obroty i miksujemy, aż masa będzie miała temp. pokojową, będzie gęsta i lśniąca- potrwa to ok. 10 minut.

7. Do bezy dodajemy połowę orzechowego proszku i mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy resztę i mieszamy do uzyskania gęstej pasty. To bardzo ważny etap, który może zdecydować o sukcesie makaroników. Masa zbyt krótko mieszana będzie zbyt gęsta i makaroniki po wyciśnięciu ładnie się nie "rozleją" wyrównując nieestetyczne stożki. Zbyt długo mieszana masa będzie za rzadka i makaroniki rozleją się za bardzo.

8. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej na spodniej warstwie papieru odrysować sobie szablonem kółka o średnicy ok. 3 cm w odstępach ok. 2 cm). Dobrze jest przykleić papier do blach w rogach za pomocą odrobiny masy makaronikowej

9. Rękaw cukiernicy z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm wypełniamy masą.

10. Wyciskamy makaroniki o średnicy ok. 3 cm.  Ważne- wyciskamy płynnie ustawiając rękaw z końcówką prostopadle do blachy..

11. Blaszkami z gotowymi makaronikami kilka razy pukamy o blat kuchenny - w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i wyrównamy wierzch ciasteczek.

12. Blaszki odstawiamy na 15-20 minut, aby na makaronikach utworzyła się skorupka, wierzch będzie matowy i nie będzie lepiący.

13. Makaroniki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut - wierzch ciasteczek musi nabrać jędrności (sprawdźcie palcem), a spód musi być stabilny. Na raz pieczemy tylko jedną blachę makaroników.

14. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na papierze do całkowitego wystygnięcia. Gotowe przekładamy kremem.

krem czekoladowy:
  • 200 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 100 g czekolady mlecznej (dobrej jakości)
  • 65 g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżka ciemnego kakao
 Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier  i kakao i ponownie miksujemy do momentu, aż cukier puder całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalnych grudek.  Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć.






1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)