niedziela, 3 września 2017

Zupa z soczewicy na wędzonce

Zupa z soczewicy jest idealna na chłodniejsze dni. Zrobicie ją błyskawicznie ;) .

Zupa z soczewicy na wędzonce




Składniki:

  • 300 g soczewicy czerwonej
  • ok. 2 l wody
  • duża cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy Dijon

W garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dorzucamy soczewicę (uprzednio należy przepłukać ją na sicie zimną wodą). Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy passatę pomidorową, przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości.. Kiedy soczewica będzie już miękka, całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)