czwartek, 26 października 2017

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zapraszam na domowe pieczywo - chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie. Pyszny - zdecydowanie polecam. 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 składniki:
  • 180- 190 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 330 ml letniej wody


Do miski wsypujemy mąki i sól, dodajemy zakwas i wodę i krótko  (jedynie do połączenia składników) wyrabiamy jednolite ciasto. Przekładamy do keksówki 10 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch chlebka smarujemy zimnym mlekiem. Keksówkę wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.










źródło inspiracji link

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)