czwartek, 5 października 2017

Sałatka z fasoli i smażonych pieczarek

Prosta, pożywna i pyszna sałatka z fasoli i smażonych pieczarek sprawdzi się doskonale jako samodzielny posiłek. Polecam.

Sałatka z fasoli i smażonych pieczarek



Składniki

  • puszka fasoli pinto - fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy
  • puszka fasoli białej - fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 5 ogórków małosolnych albo kiszonych
  • kilka plastrów schabu - gotowanego po 5 minut - przepis
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 300 g małych kulek mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku



Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Doprawiamy solą i tymiankiem. Jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Do miski przekładamy fasolę, pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojony w kostkę schab oraz kulki mozzarelli. Jeśli sałatkę chcemy przechowywać dłużej nie dodajemy pomidorków, jeśli jemy od razu dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy pieczarki. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)