poniedziałek, 2 października 2017

Tarta Tatin

Zapraszam na francuski klasyk - tartę tatin - czyli tartę   z jabłkami, a właściwie z ogromną ilością jabłek. Pyszne maślane, chrupiące i doskonale listkujące ciasto francuskie, duża ilość owoców i maślany karmel - wszystko stanowi doskonałe połączenie smaków. Deser idealny do jesiennej herbatki ;) Polecam.

Tartę przygotowałam  według wskazówek Anny Olson

Tarta Tatin

 Składniki na ciasto francuskie 

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 220 g zimnej wody
  • Do środka - 250 g zimnego masła   

W dużej misce mieszamy mąkę  z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy  masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut. 

W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w cieście. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Zaczynamy składanie i  wałkowanie - za jednym razem 2 tury: 

- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3

- jedna tura podwójna -  tzn. na 3 i pół. (patrz - ilustracja)  

Przy każdej nowej turze obracamy ciasto tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10 minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn. jedna  prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia.  Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1160 g, co odpowiada mniej więcej 3 opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu. 

Składniki na tartę (patelnia o średnicy dolnej 23 cm, a górnej 28 cm).
  • 380 g ciasta francuskiego z przepisu powyżej
  • 1,2 kg (ok. 5 sztuk) jabłek do wypieków - np. antonówek
  • 90 g masła (30 + 60)
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 
Ciasto wałkujemy na kształt patelni - okrąg o średnicy 28 cm . Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. 30 g masła topimy i polewamy nim jabłka. Jabłka zasypujemy 2 łyżkami  cukru. W tym momencie możemy owoce posypać również cynamonem (ok. 1/2 łyżeczki). Owoce odstawiamy na bok.
Patelnię (którą można później wstawić do piekarnika) ustawiamy na palniku na średniej mocy, dodajemy pozostałe (60 g) masło i cukier (1/2 szklanki) oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Kiedy mieszanina zacznie lekko bąbelkować  na brzegach, układamy ciasno połówki jabłek przecięciem do góry. Zwiększamy płomień i gotujemy na dużej mocy ok. 2 minuty, do momentu aż płyn zacznie mocno bąbelkować na krawędziach patelni. Wówczas patelnię wstawiamy do pieca na ok. 10 minut.
Po tym czasie patelnię wyjmujemy. Temperaturę zwiększamy do 220-230 stopni.  Na gorących jabłkach układamy przygotowane ciasto francuskie, chowając delikatnie jego brzegi do środka patelni  za pomocą widelca. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut do momentu aż ciasto będzie ciemno złote. Patelnię wyjmujemy z pieca i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 15-20 minut. Nożem delikatnie luzujemy brzegi ciasta od patelni. Następnie przekładamy tartę na duży talerz tak, aby ciasto francuskie znajdowało się teraz na dole, a jabłka na górze. Smacznego.






2 komentarze:

  1. Jak to smacznie i pysznie wygląda. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)