piątek, 6 października 2017

Tort szachownica

Dziś przepis i instrukcja krok po kroku, jak bez specjalnej formy przygotować efektowny tort szachownicę. Ciasto po rozkrojeniu zaskoczy niejednego ;) , a i smakowo plasuje się na wysokim poziomie. Dodatek orzechów nerkowca sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne. Spoiwem szachownicy jest krem waniliowy przygotowany na bazie domowego budyniu na żółtkach. Zapraszam. 

Tort szachownica






Składniki na 2 tortownice o średnicy 16 cm 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 210 g mąki  
  • 75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni 
  • 2 i 1/2 jajka - w temp. pokojowej (jedno jajko roztrzepuję w miseczce i połowę dodaję do ciasta jasnego, a drugą połowę odkładam i dodaję do ciasta ciemnego)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4  łyżki mleka
  • ok.  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 g
  • ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 g
  • szczypta soli

ciemne ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru 
  • 190 g mąki
  • 20 g ciemnego kakao
  • 75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni
  • 2 i 1/2 jaja - w temp. pokojowej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4  łyżki mleka
  • ok  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 g
  • ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 g
  • szczypta soli 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 tortownice smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

Jasne ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka, zmielone nerkowce, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok. 400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy  do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki przekładamy na kratki do całkowitego wystygnięcia.

Tortownice myjemy, ponownie smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

Ciemne ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka, zmielone nerkowce, kakao, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok. 400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy  do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Ciasta przed składaniem należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut - łatwiej będzie można z nich wycinać okręgi, ciasto nie będzie się zbytnio kruszyło. 
Jeśli na plackach powstały wybrzuszenia, należy je ściąć, żeby były idealnie równe, płaskie i takiej samej wysokości. Placki powinny mieć ok. 2,6 cm wysokości - należy odmierzyć i przyciąć do takiej wysokości.  
Z każdego placka będziemy wycinać koło o średnicy 5,3 cm, a następnie pierścień o średnicy 10,6 cm (licząc do środka placka).*  Tym sposobem każdy placek podzielimy tak, że uzyskamy małe kółko o średnicy 5,3 cm oraz 2 pierścienie - jeden większy, drugi mniejszy każdy o szerokości ok. 2,65 cm.
W każdym placku zamieniamy środkowe pierścienie placów tak, aby w każdym kolory pierścieni układały sie naprzemiennie. Należy robić to bardzo ostrożnie, żeby nie uszkodzić ringów. Otrzymamy 4 placki przypominające tarcze.
Następnie kremem budyniowym** smarujemy placki ciasta sklejając je naprzemiennie - jeden placek ze środkiem jasnym, następnie placek ze środkiem ciemnym itd.
Uwaga: krem dzielimy na 4 części - 3 części do przełożenia  po ok. 130 g i reszta na pokrycie boków i wierzchu ciasta.
Dekorujemy posikanymi i uprażonymi orzechami nerkowca i białą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. 
* Warto posłużyć się wyciętymi z tektury kołami - należy wyciąć małe kółko o średnicy 5,3 cm oraz większe kółko o średnicy 10,5 cm. Wycinanie wygodniej jest zacząć od wycięcia większego kółka.



 ** Krem waniliowy: 

·  500 ml mleka
·  5 żółtek
·  łyżeczka pasty waniliowej
·  120 g drobnego cukru
·  30 g mąki pszennej
·  25 g mąki ziemniaczanej
·  250 g miękkiego masła


W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka - najlepiej całość zblendować. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pastą waniliową. Do gotującego się mleka przekładamy mieszankę żółtkową i cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami po łyżce wystudzony budyń.

 




































1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)