sobota, 18 listopada 2017

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami będą doskonałym pomysłem na jutrzejsze niedzielne śniadanie. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Najbardziej lubię je z cytrynowym lukrem. :) 

Drożdżówki z jabłkami



Składniki na ok. 24 bułeczki 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży - 2 opakowania
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  •  1,5 szklanki cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • łyżeczka pasty waniliowej
do posmarowania bułek :
·          1 jajo
·          2-3 łyżki śmietanki kremówki

farsz:
  • ok. 4 duże jabłka
  • cukier do smaku 2-3 łyżki
  • łyżeczka cynamonu (ja ze względu na moich domowników nie daję)
lukier- sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i prużymy na niedużym ogniu z cukrem i cynamonem - musimy odparować nadmiar soku, jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wrabiamy, pod koniec dodając roztopione i lekko wystudzone masło. Całość wyrabiamy ok. 20 minut, ciasto musi odchodzić od dłoni, być elastyczne.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość - ok. 1,5 h.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na mniejsze części - każda po ok. 80g. Z każdej formujemy 2 cienkie wałki, które następnie razem splatamy i formujemy na kształt ślimaka. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia, następnie pośrodku każdego ślimaka za pomocą łyżki robimy zagłębienie i  układamy łyżkę farszu. Wierzch boków bułek smarujemy rozbełtanym ze śmietanką jajkiem . Pieczemy ok. 20 minut temp. 190 stopni. Jeszcze ciepłe lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).





1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)