Risotto karmelizowane czyli ryż na mleku o smaku karmelowym
składniki- 400 g ryżu arborio
- ok. 1,5 - 2 l mleka 2%
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
Mleko zagotowujemy. W garnku o szerokim dnie przygotowujemy
karmel - topimy łyżkę masła i wsypujemy 6 łyżek cukru. Kiedy cukier się
rozpuści, połączy z masłem i utworzy ciemnozłoty karmel, wsypujemy ryż -
dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy 2 łyżkami gorącego
mleka - uwaga będzie bardzo duża para. Następnie od czasu do czasu mieszając
gotujemy na średnim ogniu, stopniowo dolewając po 2 chochelki gorącego mleka - do momentu osiągnięcia pożądanej konsystencji ryżu.
Pod koniec doprawiamy solą i dodajemy 2 łyżki zimnego masła. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz