piątek, 3 listopada 2017

Rożki francuskie z brukselką

Dziś przepis na brukselkę, dzięki któremu zjedzą ją, a może nawet pokochają osoby nastawione do niej sceptycznie. ;) Rożki z pysznym warzywno-mięsnym farszem sprawdzą się jako przekąska czy obiad na wynos do pracy czy szkoły. Polecam ;) 

Rożki francuskie z brukselką

 Składniki: na ok. 18 rożków
  • ciasto francuskie z tego przepisu - link
Farsz:
  • 1 kg brukselek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 270 g sera żółtego startego na grubych oczkach
  • łyżka miodu rzepakowego
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku

Brukselki myjemy, odcinamy zdrewniała część od strony głąba, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru al dente.  Brukselki dobrze odsączamy z wody, przekrawamy na ćwiartki.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy boczek. Dodajemy  pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Całość jeszcze chwilę smażmy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek - ponownie chwilkę smażymy. Dodajemy łyżkę miodu, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Chwilę całość karmelizujemy. Następnie dodajemy przygotowaną kalarepkę i całość jeszcze chwilę smażymy. Farsz zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser -  dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor.

1 komentarz:

  1. O, bardzo ciekawie.
    Jeszcze nigdy nie używałam brukselki w ten sposób.
    :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)