poniedziałek, 27 listopada 2017

Sernik warstwowy orzechowo-jogurtowy z brzoskwiniami

Pyszny sernik na bogato - z orzechami włoskimi i brzoskwiniami. Łatwy do zrobienia i naprawdę prosty. Trudno go zepsuć ;) . Polecam.

Sernik warstwowy orzechowo-jogurtowy z brzoskwiniami




Placek orzechowo-jogurtowy:  

  • 2 szklanki i 2 kopiaste łyżki  mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka i 2 łyżki jogurtu typu greckiego waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g  miękkiego masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich  

Ciasto: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Na samym końcu dodajemy jogurt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

 Placek sernikowy: 
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  •  pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  •  3/4 szklanki kaszy manny
  •  4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  •  pół szklanki oleju
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 370 g brzoskwiń 

Jaja ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy kaszę, śmietanę i olej i ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy partiami ser twarogowy i pastę waniliową. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy o tych samych wymiarach jak ta, w której piekliśmy ciasto jogurtowe, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Studzimy.

Krem:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  •   łyżka ekstraktu waniliowego         
Serek miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem na gładką masę.

Lukier:
  • sok z cytryny
  •  cukier puder ile zabierze
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gęsty lukier.
 
Składanie:

1 placek orzechowy - połowa masy mascarpone - placek serowy - druga część masy mascarpone- placek orzechowy - lukier cytrynowy


Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!



2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)