sobota, 30 grudnia 2017

Ciasteczka maślane z kremem chałwowym

Kruche maślane ciasteczka przełożone chałwowym kremem to doskonały pomysł na sylwestrowy deser ;) . 

Ciasteczka maślane z kremem chałwowym



składniki

·         200 g zimnego masła

·         250 g mąki pszennej

·         1 jajo

·         5 łyżek cukru pudru 



Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło - siekamy. Dodajemy jajo i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto cienko wałkujemy (ok. 3-5  mm grubości), wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 -20 minut temp. 180 stopni. Ciasteczka studzimy na kratce. Przekładamy kremem i dekorujemy cukrem pudrem.


Krem: 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 250 g chałwy waniliowej (dobrej jakości)

Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozdrobnioną chałwę. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.


3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)