poniedziałek, 11 grudnia 2017

Makowiec zawijany na cieście drożdżowym

Są osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez drożdżowego makowca. Ten jest przepyszny, z duża ilością maku, wilgotny i puszysty. Polecam ;) Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. 

Makowiec zawijany na cieście drożdżowym

 Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka do podsypywania
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka
  • 7 g (paczka) suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pasty waniliowej

Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.

Masa makowa:
  • 170 g mielonego maku
  • 28 g cukru
  • 27 g miodu + 1,5 łyżki
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mała łyżeczka masła w temp. pokojowej
  • 2 białka

Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć nadmiar wody w ręczniku kuchennym. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nakładamy masę pozostawiając ok. 2 cm brzeg. Zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce podkładamy pod spód. Makowiec przekładamy na papier do pieczenia posmarowany olejem i dwukrotnie zwijamy pozostawiając ok. 1 cm luzu. Pozostawiamy do 15 minut w ciepłym miejscu. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 30 -40 minut temp. 190 stopni aż ciasto nabierze złotobrązowy kolor. Makowiec wyjmujemy, rozcinamy papier od góry i studzimy. Jeszcze ciepły lukrujemy.



 Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki - z małymi moimi  zmianami. :)

2 komentarze:

  1. Chyba zrobię takiego makowca, skoro każdy się nim zachwyca :D Tylko bez rodzynek, bo nie mogę ich znieść :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie używam rodzynek do maku - również za nimi nie przepadam. ;)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)