poniedziałek, 8 stycznia 2018

Placek ziemniaczano-marchewkowy z kremowym serkiem


Placek ziemniaczano-marchewkowy z kremowym serkiem



składniki na patelnię o średnicy 23-25  cm
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • dużych jajek
  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki imbiru


Na patelni na oleju rzepakowym szklimy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy cukier, sól do smaku i ocet balsamiczny i całość jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Przekładamy do miski. 
Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy w kostkę. 
Ziemniaki i marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przekładamy przygotowane ziemniaki z marchewką, solimy  i smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Niektóre plasterki powinny się posklejać, niektóre przysmażyć na złoty kolor. 
W między czasie w misce roztrzepujemy jaja, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy odłożoną cebulkę, pokrojonego pomidora, odsączone ziarna kukurydzy, sól do smaku i imbir - całość dokładnie mieszamy. Łyżeczką układamy po całej powierzchni placka kawałki serka śmietankowego. Następnie wylewamy równomiernie mieszankę jajeczną. Placek smażymy na złoty kolor z jednej strony. Kiedy brzegi będą wyraźnie ścięte, za pomocą dużego talerza obracamy placek na druga stronę i smażymy na złoty kolor. Placek doskonały jest od razu na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno. Smacznego!

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)