środa, 3 stycznia 2018

Sałatka z kalafiorem i fetą

Pyszna sałatka z pieczonym kalafiorem, fetą i aromatycznym sezamem. Polecam jako samodzielną przekąskę lub przystawkę. ;)

Sałatka z kalafiorem i fetą




Składniki:
  • 1 kalafior
  • 5 łyżek sezamu
  • 270 g sera feta
  • 10 sztuk pomidorów z oleju
  • 2 duże łyżki pesto
  • olej spod suszonych pomidorów
  • łyżka soku z cytryny 

Kalafiora porcjujemy na różyczki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni. Studzimy.
Ziarna sezamu prużymy na suchej patelni, studzimy.
Do miski przekładamy kalafior, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, sezam i pokrojoną w kostkę fetę. Pesto łączymy z sokiem z cytryny i olejem spod suszonych pomidorów do uzyskania rzadkiego sosu. Dodajemy go do warzyw. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy na dekoracyjny półmisek. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Od razu chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis na przystawkę, może nawet na śniadanie. Super wygląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)