poniedziałek, 1 stycznia 2018

Tort noworoczny - tort orzechowo-kajmakowy

Nowy rok otwieram pysznym tortem orzechowym z nutą kajmakową. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości i święta - duże, podzielne i co ważne długo zachowujące swoją świeżość. Dekoracja w stylu drip cake sprawdza się tu idealnie. Zdecydowanie polecam. 

A wszystkim czytelnikom bloga życzę cudownego roku 2018 - niech będzie pełen radości, sukcesów i smakowitości ;) 

Tort noworoczny - tort orzechowo-kajmakowy

 Ciasto (na 2 tortownice o średnicy 25 cm)
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jaja w temp. pokojowej
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • skórka otarta z pomarańczy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodajemy pastę waniliową, a następnie po jednym jajku. Partiami dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do tortownic wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 -35 minut. Studzimy. Placki przekrawamy na pół (sprawdza się metoda nitki).
Krem:
  • 400 g zmielonych orzechów włoskich
  • 400 ml mleka
  •  300 g cukru
  •  500 g mascarpone
  •  250 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż  masa lekko zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy i dzielimy na 2 części. Jedną część masy dodajemy porcjami do utartego mascarpone, cały czas miksując. Drugą część masy dodajemy porcjami do miękkiego masła utartego na puch. 
Składanie: 1. placek - 1/2 masy orzechowej maślanej - 2. placek - masa orzechowa na mascarpone - 3. placek - 1/2 masy orzechowej maślanej - 4. placek
Krem na wierzch i boki ciasta:
  • 300 g miękkiego masła
  •  250 g masy kajmakowej
Miękkie masło ucieramy z kajmakiem na gładką masę (kajmak dodajemy porcjami po jednej łyżce). Masą pokrywamy wierzch i boki ciasta.  

Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 100 ml kremówki 30%
  • 25 g masła

Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną razem z kremówką i masłem. Wystudzoną masą polewamy wierzch schłodzonego  ciasta.  













3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)