niedziela, 7 stycznia 2018

Zimowa zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa na bazie brukwi, marchewki i ziemniaków jest idealna na chłodniejsze dni. Imbir doskonale rozgrzewa i podkreśla wyjątkowy smak brukwi. Smakowicie zapraszam po przepis ;) . 

Zimowa zupa jarzynowa

 Składniki:
  • brukiew - 1 sztuka ok. 1 kg
  • ok. 300 g marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • ok. 2- 2,5 l wywaru warzywnego
  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • ok. 1,5 -2  łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

W garnku podgrzewamy masło z olejem. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brukiew - całość jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy zagotowanym wywarem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem -  całość dokładnie blendujemy. Dodajemy serek i ponownie blendujemy.

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)