wtorek, 20 lutego 2018

Rożki z ciasta francuskiego z makiem/ z budyniem

Pyszne rożki z domowego ciasta francuskiego w dwóch wariantach - jedne z makiem (z dodatkiem kokosu! -pycha), drugie z domowym budyniem waniliowym. Polecam ;)

Rożki z ciasta francuskiego z makiem/ z budyniem

 Masa makowa:
· 250 g mielonego maku
· 60 g cukru pudru
· 90 g miodu
· 50 g wiórków kokosowych
· 50 g posiekanych orzechów włoskich
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· łyżka masła w temp. pokojowej
·2 białka

Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, pozostawiamy do wystudzenia. Dokładnie odciskamy nadmiar wody za pomocą gazy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy.

Budyń waniliowy (creme patissiere): za Moje Wypieki
·         600 ml mleka

·         łyżka pasty waniliowej

·         6 dużych żółtek

·         100 g cukru

·         40 g mąki pszennej

·         40 g skrobi ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodajemy mąki (przesiane) i pastę waniliową - dokładnie miksujemy. Masę zalewamy połową szklanki gorącego mleka i dokładnie miksujemy. Całość przelewamy do pozostałego mleka, ustawiamy na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając zagotowujemy, gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą tak, aby ta dotykała powierzchni budyniu. Studzimy. 
Ciasto:
Składniki 

·                     500 g mąki pszennej 
·                     10 g soli
·                     150 g miękkiego masła
·                     220 g zimnej wody
·                     Do środka - 250 g zimnego masła 

W dużej misce mieszamy mąkę  z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy  masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w cieście. Zaczynamy wałkować - za jednym razem 2 tury:
- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3
- jedna tura podwójna -  tzn. na 3 i pół.
Patrz - zdjęcia - klik


Przy każdej nowej turze obracamy ciasto tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10 minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn. jedna  prosta i jedna podwójna. Znowu do zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do użycia.  Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1115 g, co odpowiada mniej więcej 3 opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu makowego/ budyniowego. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor. Dekorujemy lukrem (sok z cytryny plus cukier puder ile zabierze). 


6 komentarzy:

  1. Mniam, jak pysznie wyglądają ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Francuskie ciasto wyszło Ci cudownie :) Uwielbiam kruche z makiem, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! z początku wydawało mi się, że to mięso mielone na słodko na pierwszym zdjęciu :-) Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
    Moim faworytem z pewnością jest budyń. Wanilia w każdej postaci to dla mnie uczta dla zmysłów, kosmetyki, potrawy, świece...więc i tutaj obiecuję, ze niebawem sprawdzam wersję z budyniem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na Sylwestra :) W tym roku podam gościom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszna przekąska. Idealna na niedzielę. Lubię piec więc chyba się zdecyduję.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)