poniedziałek, 12 lutego 2018

Sernik na cieście marchewkowym z truskawkowym kremem

Zapraszam na pyszny sernik gotowany połączony w harmonijną całość z ciastem marchewkowym i truskawkowym kremem. Pyszne ciasto w nieco zimowym wydaniu. ;) 

Sernik na cieście marchewkowym z truskawkowym kremem



Na ciasto ( tortownica o średnicy 24-25 cm)

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego  
  • 2 jaja w temp. pokojowej 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
  • 125 g startej na drobnych oczkach marchewki 


 Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek  i  sól. Do składników sypkich dodajemy startą marchewkę i dokładnie pokrywamy ją mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Placek studzimy na kratce.

Krem sernikowy:

  • 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego (z wiaderka) 
  • 100 ml kremówki
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru +2 łyżki
  • 26 g mąki pszennej
  • 23 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • łyżeczka pasty waniliowej

Masło topimy w garnku. W oddzielnej misce ubijamy jaja z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy  mąki i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy ser, kremówkę i ponownie całość miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując wlewamy roztopione i lekko wystudzone masło.  Całość przekładamy do garnka i  cały czas mieszając gotujemy na niedużym ogniu, aż masa się zagotuje i zgęstniej.

Ciasto układamy na paterze. Nakładamy obręcz cukierniczą i wykładamy gorącą masę serową. Studzimy, a następnie chłodzimy 2-3 godziny w lodówce.

Krem: 
  •  500 g mascarpone dobrze schłodzonego
  • 360 ml kremówki dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka gorącej wody
Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy na sztywny krem.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przecedzamy przez sitko i jeszcze gorące cienkim strumieniem przelewamy do serka - cały czas miksując - krem jest bardzo zimny, więc wlewając ciepłą galaretkę mamy pewność, że nie powstaną grudki, a jednocześnie galaretka nie rozrzedzi kremu - szybko się zetnie w kontakcie z zimnym kremem. Gładki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzony sernik.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)