tag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post5403300268722715871..comments2023-12-01T15:08:33.533+01:00Comments on fully-flavoured: Domowy "baleron" - bez wędzeniaEWAhttp://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-4108304874721514022022-06-01T21:41:13.400+02:002022-06-01T21:41:13.400+02:00Ja też robię ale trzymaj 5 dni i parę w 70 stopnia...Ja też robię ale trzymaj 5 dni i parę w 70 stopniach przez 2,5 h z dodatkiem 6 torebek herbatyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-21262547967893655932022-01-26T13:23:13.438+01:002022-01-26T13:23:13.438+01:00Sory czy z innego mięsa można np łopatka lub scha...Sory czy z innego mięsa można np łopatka lub schab. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16700869672342757268noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-9125214014737658072022-01-26T13:21:35.902+01:002022-01-26T13:21:35.902+01:00Czy można robić z nowego mięsa? .Czy można robić z nowego mięsa? .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16700869672342757268noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-9716318421106338372021-10-14T12:28:08.927+02:002021-10-14T12:28:08.927+02:00Witam! Ja robię karczek podobnie z tym że do parze...Witam! Ja robię karczek podobnie z tym że do parzenia dodaję dwie garście łusek z cebuli. Wierzch ma piękny kolor wędzenia bez wpływu na smak.WiesiekMhttps://www.blogger.com/profile/12590874339339138601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-13699316562391728872021-09-06T14:39:17.855+02:002021-09-06T14:39:17.855+02:00Można sól peklową zastąpić solą kuchenną w proporc...Można sól peklową zastąpić solą kuchenną w proporcji 1:1, z tym że po zaparzeniu czy upieczeniu mięso będzie koloru szarego. Sól peklowa sprawia,że mięso po obróbce ma kolor różowy<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11928022415798801197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-31429118574700522552021-07-25T11:56:32.769+02:002021-07-25T11:56:32.769+02:00Witam
Mam pytanie o pojemnik. Jaki pojemnik mogę d...Witam<br />Mam pytanie o pojemnik. Jaki pojemnik mogę do tego wykorzystac<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16764580348603193590noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-58133361165992136842020-12-08T16:32:13.557+01:002020-12-08T16:32:13.557+01:00Witam czy może być sama sól bez peklowanej i ile s...Witam czy może być sama sól bez peklowanej i ile soli dacAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11067649063939139373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-77957084107038253592015-12-10T19:28:09.514+01:002015-12-10T19:28:09.514+01:00Mięso gotujemy w czystej wodzie, wody nie solimy. ...Mięso gotujemy w czystej wodzie, wody nie solimy. Mięso należy włożyć do już gotującej się wody. :)EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-31875127834313596962015-12-10T19:22:28.319+01:002015-12-10T19:22:28.319+01:00Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie,...Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie, czy gotujemy marynatę w tej samej wodzie w której stoi, czy w nowej czystej i jeżeli w czystej, to czy solić tę czystą wodę do gotowania. Moja marynata jest dzisiaj nastawiona na święta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-83459290313777703092015-12-10T19:05:48.642+01:002015-12-10T19:05:48.642+01:00Po zalaniu mięsa wodą naturalną rzeczą jest to, że...Po zalaniu mięsa wodą naturalną rzeczą jest to, że przyprawy będą unosiły się w wodzie. Należy pamiętać, aby do wędliny codziennie zaglądać i przewracać na drugą stronę. Marynata nie może stać się mętna, ani zmienić zapachu. Jeśli to nastąpi, należy marynatę wymienić. EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-86696009270513632682015-12-10T18:56:10.762+01:002015-12-10T18:56:10.762+01:00tutaj przyprawy widać na mięsie , u mnie wszystko ...tutaj przyprawy widać na mięsie , u mnie wszystko pływa w wodzie<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-85927435935264571822015-11-25T18:36:08.910+01:002015-11-25T18:36:08.910+01:00Etui - polecam się na przyszłość. Mam nadzieję, że...Etui - polecam się na przyszłość. Mam nadzieję, że domowa wędlina będzie smakowała. ;) EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-9249505587252982342015-11-25T13:33:39.245+01:002015-11-25T13:33:39.245+01:00Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam (:Dzięki za odpowiedź. <br />Pozdrawiam (:etuihttps://www.blogger.com/profile/11484051426557295791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-72726225690396072922015-11-25T10:47:52.969+01:002015-11-25T10:47:52.969+01:00Jest to siatka wędliniarska - ja kupiłam w Carrefo...Jest to siatka wędliniarska - ja kupiłam w Carrefoure :) . Ale jest i w necie np. tu http://www.aledobre.pl/12838,Elastyczna_siatka_do_miesa_dlugosc_2_m_Ibili.html?gclid=Cj0KEQiA1dWyBRDqiJye6LjkhfIBEiQAw06ITmlaBEd6qhidadRxP3j1dnYHBaFFNzdO05ELa_TJZKAaAvnl8P8HAQ Mięso można też ewentualnie zasznurować sznurkiem. EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-11145180419374738082015-11-25T10:43:21.084+01:002015-11-25T10:43:21.084+01:00Mam pytanie? Gdzie dostanę taki rękaw i czy on się...Mam pytanie? Gdzie dostanę taki rękaw i czy on się jakoś specjalnie nazywa, bo nie mogę znaleźć w necie?<br />Wędlina super wygląda i chcę zrobić.etuihttps://www.blogger.com/profile/11484051426557295791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-79507839881473442562015-11-23T17:30:03.086+01:002015-11-23T17:30:03.086+01:00Karczek waży ok. 1,5 kg :) Karczek waży ok. 1,5 kg :) EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-70470321333818299632015-11-23T17:28:19.563+01:002015-11-23T17:28:19.563+01:00Jaką wagę ma ten kawałek karczku?Oczywiście na poc...Jaką wagę ma ten kawałek karczku?Oczywiście na początku kiedy dodajemy podaną ilość soli itp.magcalushttps://www.blogger.com/profile/15267293513434522765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-87858538741944408302015-11-23T17:21:52.691+01:002015-11-23T17:21:52.691+01:00Baleron pekluje się od 10 dni do 2 tygodni- mięso ...Baleron pekluje się od 10 dni do 2 tygodni- mięso trzymamy w marynacie w zimnym miejscu- najlepiej lodówce. Należy zaglądać do marynaty, przekładać mięso na drugą stronę i jeśli pojawi się podejrzany zapach, należy wymienić marynatę używając jednak nieco mniej soli. EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-22362456461535537212015-11-23T17:09:51.374+01:002015-11-23T17:09:51.374+01:00wg mnie bardzo długo sie pekluje,nie zasmierdzi si...wg mnie bardzo długo sie pekluje,nie zasmierdzi sie mięso Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-25570560790426601572015-11-18T19:21:05.969+01:002015-11-18T19:21:05.969+01:00Zgadzam się w całej rozciągłości :) . Nie ma to ja...Zgadzam się w całej rozciągłości :) . Nie ma to jak domowe wędliny. Pozdrawiam serdecznie :) . EWAhttps://www.blogger.com/profile/10413892501255284247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5872043280804841073.post-27726470166128779022015-11-17T15:29:48.420+01:002015-11-17T15:29:48.420+01:00Podoba mi się taka wersja! Co prawda nic nie zastą...Podoba mi się taka wersja! Co prawda nic nie zastąpi mięska wędzonego we własnej, przydomowej wędzarni, ale z braku możliwości możemy wykorzystać ten prosty sposób. Tak przygotowany baleron wygląda pysznie i założę się że jest soczysty i kruchy. Warto robić domowe wędliny, bo odpowiednio przyrządzone mają wyśmienity smak, no i wiemy co jemy :) Pozdrawiam!Amator domowych wędlinhttp://www.malinowynos.pl/articlenoreply@blogger.com