wtorek, 25 czerwca 2013

Hamburgery

Zapraszam na domowe hamburgery - a dokładniej na dwie wariacje na ich temat. Smakują nawet tym, którzy za mięsem nie przepadają :).



Hamburgery


Składniki:
·         500 g mielonej wołowiny
·         1 jajko
·         2 łyżki otrąb owsianych
·         czubata łyżka drobno posiekanego koperku
·         sól i pieprz do smaku
·         ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Z podanych składników wyrabiamy masę mięsną.

Na farsz:
1. Masa serowa:
·         130-140 g sera feta
·         6-8 suszonych pomidorów
·         odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
Całość dobrze miksujemy

2. Masa pistacjowa:
·         2 duże garście obranych pistacji
·         8-10 suszonych pomidorów
·         odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
·         sól do smaku
Całość dobrze miksujemy


Z mięsnej masy forujemy cienkie placki, które układamy na desce zwilżonej wodą. Na placuszki wykładamy wybrany farsz. Przykrywamy górnym placuszkiem, dobrze sklejając brzegi. Z podanej ilości mięsa wyjdą 4 solidne hamburgery.  Smażymy na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony.Podajemy z ogórkami małosolnymi oraz przygotowanymi wcześniej pastami, które posłużyły nam za farsz. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)