Hamburgery
Składniki:
·
500 g mielonej wołowiny
·
2 łyżki otrąb owsianych
·
czubata łyżka drobno posiekanego koperku
·
sól i pieprz do smaku
·
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Z podanych składników wyrabiamy masę
mięsną.
Na
farsz:
1.
Masa serowa:
·
130-140 g sera feta
·
6-8 suszonych pomidorów
·
odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
2.
Masa pistacjowa:
·
2 duże garście obranych pistacji
·
8-10 suszonych pomidorów
·
odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
·
sól do smaku
Całość dobrze miksujemy
Z mięsnej masy forujemy cienkie placki, które
układamy na desce zwilżonej wodą. Na placuszki wykładamy wybrany farsz.
Przykrywamy górnym placuszkiem, dobrze sklejając brzegi. Z podanej ilości mięsa wyjdą 4 solidne hamburgery. Smażymy na patelni
grillowej ok. 5 minut z każdej strony.Podajemy z ogórkami małosolnymi oraz przygotowanymi wcześniej pastami, które posłużyły nam za farsz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz