piątek, 21 czerwca 2013

Słodkości marchewkowe na dwa sposoby

Czas przyszedł wziąć na warsztat marchewkę. To jedno z moich ulubionych warzyw, które znajduje zastosowanie zarówno w kuchni pikantnej, jak i słodkiej. Poniżej dwa warianty marchewkowego deseru- pierwszy bardziej elegancki i efektowny, drugi- idealny na wakacyjne podróże...


Marchewkowy torcik



Składniki:

·         250 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
·         100 g mąki pszennej
·         100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         250 g brązowego cukru
·         150 ml  oleju rzepakowego
·         3 jajka
·         1 łyżeczka cynamonu
·         100 g suszonej żurawiny
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         skórka starta z 1 pomarańczy


masa:
·         500 g  serka mascarpone
·         1-2 łyżka cukru waniliowego do smaku
·         sok z połowy lub całej cytryny
·         2-3 łyżki masła

Ø  W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
Ø  W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy  olej i dobrze całość jeszcze raz ucieramy. Masę jajeczną łączymy ze składnikami sypkimi. Dodajemy żurawinę - bakalie należy oprószyć łyżką mąki, żeby nie opadły na dno ciasta.
Ø  Pieczemy około 1 godz., 180 stopni termoobieg. Tortownica 24 cm.
Ø  Na wystudzone ciasto wykładamy masę z serka mascarpone- masło ucieramy z cukrem i serkiem, dodajemy do smaku soku z cytryny. 

Marchewkowe babeczki wyjazdowe

Składniki:

·          250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
·         100 g mąki pszennej
·         100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         250 g brązowego cukru
·         200 ml  oleju rzepakowego
·         3 jajka
·         1 łyżeczka cynamonu
·         100 g białej czekolady
 ·         100 g obranych orzechów pistacjowych
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         skórka starta z 1 pomarańczy


Ø  W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
Ø  W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy  olej i dobrze całość jeszcze raz ucieramy. Masę jajeczną łączymy ze składnikami sypkimi. Dodajemy posiekane pistacje i białą czekoladę. Przekładamy do foremek na babeczki.
Ø  Pieczemy około 25 minut., 180 stopni termoobieg.

Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i na pewno rewelacyjnie smakują :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nikt się jutro o tym nie przekona, bo mój piekarnik znowu spłatał mi figla... i dopiero będzie być może sprawny we wtorek :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa,aż ślinka cieknie....

    ben

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)