Wytrawny sernik na zimno
Na spód:
·
krakersy - 360 g
·
masło -200 g (w temp. pokojowej, albo
roztopione)
Całość dobrze ze sobą miksujemy. Masa musi
mieć konsystencję mokrego pisaku. Tak
przygotowane krakersy wykładamy na spód tortownicy dobrze ugniatając.
·
50g żelatyny
·
2 szklanki gorącej wody
·
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Masa makrelowa:
·
ser twarogowy zmielony- 450 g
·
wędzona makrela- tuszka
·
8 suszonych pomidorów z oliwy
·
sól do smaku
Całość miksujemy, pod koniec dodajemy
połowę żelatyny. Jeśli nie przepadacie
za rybami, proponuję zamiast makreli dodać więcej suszonych pomidorów i zrobić masę serowo-pomidorową. Również wychodzi pysznie.
Masę wylewamy
na krakersowy spód. Wstawiamy do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie,
wykładamy pokrojone w plasterki ogórki małosolne.
Masa pietruszkowa:
·
ser twarogowy zmielony- 450 g
·
pęczek pietruszki
·
sól
Całość miksujemy, pod koniec dodajemy
resztę żelatyny.
Wylewamy na masę makrelową ozdobioną
ogórkami. Wstawiamy do lodówki. Dobrze
schładzamy. Smacznego!
Ps. Sernik można przygotować w tradycyjnej tortownicy, można też zrobić mini serniczki. Wybierając drugi wariant, możemy pobawić się również formą. Aby uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu, wystarczy wykorzystać małe naczynie obłożone po zewnętrznej stronie folią spożywczą (dzięki temu łatwiej odejdzie od masy). Ale od początku- kokilkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę krakersową.
Małe naczynie obłożone folią ustawiamy na krakersach pośrodku kokilki. Wylewamy masę makrelowo-pomidorową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa się zetnie, delikatnie wyciągamy naczynie. Wylewamy masę pietruszkową. Schładzamy. Za pomocą foli spożywczej wyciągamy zawartość kokilki. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz