Szczawiowa z jajeczną wkładką
Jajeczne kulki
Składniki:
·
7 jajek na twardo
·
200 g miękkiego masła
·
garść pietruszki
·
garść szczypiorku
·
sól i pieprz do smaku
·
bułka tarta do panierowania
·
odrobina oleju do smażenia
W dużej misce rozdrabniamy za pomocą widelca
jajka ugotowane na twardo. Dodajemy
masło i dobrze ucieramy. Dokładamy drobno posiekaną zieleninę oraz sól i pieprz
do smaku. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy
je w bułce tartej tworząc cieniutką warstwę panierki. Smażymy na dobrze
rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Musimy obsmażyć je z każdej strony
uważając, by się nie rozpadły- mają delikatną strukturę, a w czasie smażenia
część masła zawartego w jajecznych kuleczkach będzie się wytapiała. Końcowy efekt będzie jednak zadowalający-
uzyskamy delikatny i rozpływający się w ustach jajeczny dodatek. Kiedy kulki
obsmażymy już z każdej strony, wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odciekły
z nadmiaru tłuszczu. Takie jajeczka
idealnie sprawdzają się jako samodzielna przystawka czy chociażby wkładka do zupy
szczawiowej. Inną wersją tych jajek,
idealną na stół wielkanocny, są tak przygotowane jajka, ale podawane w skorupkach.
Szczawiowa
Składniki:
·
2 l wywaru
warzywnego
·
200 g szczawiu
·
sól do smaku
·
śmietana kwaśna 18%- 200 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz