Orkiszowa kruszonka z borówkami
Składniki
Na ciasto:
·
400 g mąki pełnoziarnistej
·
100 g mąki pszennej
·
150 g cukru trzcinowego
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
·
2 żółtka
·
250 g zimnego masła
·
skórka z jednej cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąki, proszek
do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy.
Dodajemy żółtka oraz śmietanę- wszystko dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki
na 2-3 godziny.
·
500- 600 g borówek
·
łyżka bułki tartej
·
1 -2 łyżki cukru waniliowego
Borówki mieszamy z cukrem. Ciasto
dzielimy na 2 części. Jedną część "rwiemy" na małe kawałeczki,
którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.
Na ciasto wykładamy borówki, posypujemy je równomiernie bułką tartą. Na owoce
"rwiemy" drugą część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 40 minut.
Smacznego!
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń