niedziela, 11 sierpnia 2013

Zupa krem z dyni

Pierwsza w tym roku. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, która jesienią często gości na moim stole. Wprawdzie mamy jeszcze lato, ale już teraz można delektować się jej smakiem. Polecam zwłaszcza z uprażonymi pestkami dyni- nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe i przyjemnie chrupiące.

Zupa krem z dyni

 



Składniki:
·         ok. 1,5 kg dyni
·         cebula
·         2 ziemniaki
·         gałka muszkatołowa
·         wywar warzywny- ok 1 litr
·         łyżka masła klarowanego
·         imbir
·         sok z cytryny
·         200 ml kwaśnej śmietany 18%
·         podprażone pestki dyni
·         sól
·         pieprz


Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka- warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Dodajemy do gotującego się wywaru warzywnego. Dynię pokrojoną w kostkę podsmażamy i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem, sokiem z cytryny oraz sporą ilością gałki muszkatołowej- lubię jak jest wyczuwalna w zupie. Zaprawiamy śmietaną. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)