Zupa krem z dyni
Składniki:
· ok. 1,5 kg dyni
·
cebula
·
2 ziemniaki
·
gałka muszkatołowa
·
wywar warzywny- ok 1 litr
·
łyżka masła klarowanego
·
imbir
·
sok z cytryny
·
200 ml kwaśnej śmietany 18%
·
podprażone pestki dyni
·
sól
·
pieprz
Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka-
warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Dodajemy do gotującego się wywaru
warzywnego. Dynię pokrojoną w kostkę podsmażamy i dodajemy do wywaru. Całość
gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem,
świeżo startym imbirem, sokiem z cytryny oraz sporą ilością gałki
muszkatołowej- lubię jak jest wyczuwalna w zupie. Zaprawiamy śmietaną. Podajemy
z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz