Dyniowy chlebek/ muffiny z szynką i mimolette
· 450 g ugotowanej dyni
·
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
szczypta cukru
·
ok. 1/2 łyżeczki soli
·
3 jajka
·
1/2 szklanki oleju
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
·
świeży imbir
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka sody
·
ser żółty mimolette - garść startego i ok. 16
kostek
·
100 g ulubionej szynki
·
ząbek czosnku
·
garść podprażonych pestek dyni
Ugotowaną dynię (dynię gotujemy w osolonej wodzie do miękkości) ubijamy tłuczkiem od
ziemniaków na gładkie puree. Dosypujemy
mąkę wymieszaną ze spulchniaczami. Dodajemy przyprawy- sól, cukier, starty na
tarce o drobnych oczkach imbir, gałkę muszkatołową, pieprz. Na odrobinie oleju
podsmażamy drobno pokrojoną szynkę z posiekanym ząbkiem czosnku. Tak
przygotowaną wędlinę dodajemy do sypkich składników. Dodajemy pozostałe
produkty (oprócz sera w kostkach) i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy upiec albo w foremkach do
muffinek albo jako chlebek w keksówce.
Jeśli są silikonowe, to nie musimy ich przygotowywać, jeśli są tradycyjne-
muffinki wykładamy papilotkami, keksówkę
smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na
dno wykładamy część ciasta. Na środek układamy kostkę sera (bardzo ładnie
prezentuje się mimolette - ma intensywnie pomarańczową barwę) i zalewamy ją
pozostałym ciastem. Małe muffinki pieczemy ok. 20 minut, keksówkę ok. 40-45
minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Smacznego!
porywam kromkę chleba i jedną muffinę! :) pycha!
OdpowiedzUsuń:) Dzięki
UsuńBardzo ładnie wygląda, a co to te spulchniacze? jajka i olej?
OdpowiedzUsuńMalwa masz podane w składnikach- proszek do pieczenia i soda :)
Usuń