Kania w orzechach laskowych
Składniki:
·
4 kanie
·
łyżka bułki tartej
·
2 łyżki otrąb owsianych
·
2 garście posiekanych orzechów laskowych
·
sól
·
pieprz
·
olej do smażenia
·
jajko
·
4 kromki chleba na grzanki
·
ziołowe masło do grzanek (100 g miękkiego masła łączymy ze świeżymi ulubionymi ziołami np. z łyżeczką drobno posiekanej bazylii, łyżeczką natki pietruszki i łyżeczką oregano. Zawijamy w folię spożywczą w rulonik i schładzamy w lodówce).
W jednej misce roztrzepujemy jajko doprawione
solą i pieprzem. W drugiej łączymy ze sobą orzechy, bułkę oraz otręby. Kanie
maczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do
uzyskania chrupiącej skórki. Odsączmy na ręczniku papierowym. Podajemy z
grzankami- kromki chleba smażymy na maśle ziołowym do momentu, aż ładnie
wyschną i staną się przyjemnie chrupiące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz