Migdałowa tarta z jeżynami
Składniki
·
200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
200 g zmielonych migdałów
·
150 g zimnego masła
·
100 g brązowego cukru
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 żółtka
·
łyżka śmietany 18%
Łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier i
proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz
śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym
czasie ciastem wylepiamy albo formę na dużą tartę (blaszkę smarujemy masłem i
oprószamy mąką) albo małe foremki na tartaletki. Pieczemy w 180 stopniach,
termoobieg- dużą tartę ok. 25-30 minut, małe tartaletki - 15-20 minut. Z ciasta
możemy też zrobić małe ciasteczka, które następnie przełożymy kremem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy tylko
od naszego pomysłu.
Gotowe ciasto studzimy.
Masa:
·
500-600 g serka mascarpone
·
2 śmietan fix
·
100 g miękkiego masła
·
2 łyżki drobnego brązowego cukru
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo
dodajemy serek, śmietan fix oraz ekstrakt waniliowy. Masą przekładamy
odpowiednio- tartę, tartaletki lub ciasteczka.
Dodatkowo:
·
jeżyny
·
galaretka o smaku owoce leśne
Tartę czy tartaletki
zdobimy bogato owocami. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
Przestudzoną i już lekko żelującą smarujemy owoce. Jeżyny możemy zastąpić
innymi ulubionymi owocami. Wówczas dopasujmy do nich również smak galaretki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz