Migdałowe roladki z kurczaka ze szpinakiem/ pastą paprykową
·
500 g świeżego szpinaku
·
2 drobno posiekane ząbki czosnku
·
duża łyżka masła klarowanego
·
sól
·
pieprz
·
świeżo starta gałka muszkatołowa
·
1 jajko + 100 g śmietany 18%
·
3 filety
z piersi kurczaka (wystarczy na 6 roladek)
·
pasta paprykowa
·
150 g płatków migdałowych
·
olej do smażenia
·
jajko i odrobina mąki do panierowania
Czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy
szpinak i smażymy aż liście zmiękną, ale wciąż zachowają ładną barwę. Jajko łączymy ze śmietaną i zalewamy nim
szpinak. Chwilę dusimy, żeby farsz nieco odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Dodajemy dużą
garść lekko przesiekanych, podprażonych
migdałów. Resztą orzechów będziemy panierować roladki.
Przestudzonym nadzieniem faszerujemy filety z
piersi kurczaka (posolone i popieprzone). Farszu szpinakowego starczy na ok. 4
duże roladki. Pozostałe faszerujemy pastą paprykową. Każdą roladkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, następnie
zanurzamy w rozbełtanym jajku i w drobno posiekanych płatkach migdałowych.
Roladki smażymy na odrobinie oleju. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz