Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami
Na ciasto:
·
1,5 szklanki mąki pszennej
·
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
0,5 łyżeczki soli
·
2 żółtka
·
100 g zimnego masła marki LURPAK
Mąkę łączymy z solą i proszkiem do
pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość
dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy
na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
·
4 cykorie
·
2 średnie gruszki
·
100 g masła lurpak
·
2 łyżki mąki pszennej
·
2 szklanki mleka
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
1 jajko
·
1 garść startego sera królewskiego
·
1 garść startego sera mimolette
Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę
w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy
na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos
mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko.
Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód
układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy
końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w
nich gromadzi się najwięcej goryczki). Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok.
35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz