sobota, 28 września 2013

Winogronowy sernik z masłem orzechowym

Sezon na winogrona rozpoczęty. Pora więc przygotować coś z ich udziałem w roli głównej. Co powiecie na winogronowy sernik z dodatkiem słonego masła orzechowego. Pycha!

Winogronowy sernik z masłem orzechowym





Składniki:
Spód:
·         220 g herbatników
·         100 g miękkiego masła
·         2 łyżki brązowego cukru
·         duża łyżka masła orzechowego solonego

Herbatniki kruszymy albo w malakserze, albo ręcznie za pomocą gocki. Dodajemy do nich masło, cukier i masło orzechowe- całość dobrze mieszamy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - małej tortownicy.
Masa serowo-winogronowa:
·         500 g winogron + kilka gron do dodania w całości
·         450 g twarogu np. Almette śmietankowy
·         2 jajka
·         100 g miękkiego masła
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru waniliowego

500 g winogron blendujemy i przecieramy przez sito. Owoce miksujemy z pozostałymi składnikami. Masę- wyjdzie dość rzadka, ale właśnie taka powinna być- przelewamy na herbatniki. Do masy dodajemy połówki wypestkowanych winogron. Pieczmy  50-60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki a ten wygląda bardzo smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu. :)

      Usuń
  2. wygląda pysznie i orzeźwiająco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przyjemnie wilgotny, nie za słodki i masz rację- orzeźwiający :) .

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)