Drożdżowe jabłeczniki
·
sok z jednej cytryny
·
pół szklanki cukru pudru
·
7-8 jabłek
·
4 jajka
·
1 i 1/4 szklanki mleka
·
3 łyżki cukru pudru
·
300 g mąki pszennej
·
7 g
drożdży instant
·
0,5 łyżeczki soli
·
mąka do panierowania
·
olej do smażenia
·
cukier puder do posypania
·
miód do podania
Zaczynamy od przygotowania ciasta - jajka
wybijamy do miski z mlekiem, ubijamy dodając stopniowo cukier puder. W
oddzielnej misce łączymy składniki suche-mąkę, sól, drożdże- składniki te
dodajemy stopniowo do płynnych cały czas mieszając masę miotełką, aby nie
powstały grudki. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy
gniazd nasiennych, kroimy na centymetrowe krążki. Od razu przekładamy je do
marynaty przygotowanej z połowy szklanki cukru pudru utartego z sokiem z jednej
cytryny. Jabłka odstawiamy.
W misce wysypujemy mąkę do panierowania.
Jabłka panierujemy w odrobinie mąki, następnie przekładamy je do ciasta.
Odsączamy z nadmiaru ciasta i smażymy na patelni o szerokim dnie na głębokim
tłuszczu- tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Jabłuszka smażymy z obu stron, aż
ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym miodem. Smacznego!
Pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jabłuszka :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń