Pampuchy inaczej z patelni
Składniki:
·
szklanka mleka
·
paczka- 7 g- drożdży instant lub 25 g świeżych
drożdży
·
60 g cukru pudru
·
40 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
·
2 jajka
·
2 łyżki oleju rzepakowego
·
80 g miękkiego masła
·
0,5 łyżeczki soli
·
500 g mąki pszennej
Do smażenia:
·
6 łyżek masła
·
6 łyżek cukru pudru
·
szklanka wody
Na
sosy:
·
szklanka mleka
·
łyżka masła
·
łyżka mąki
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
2 łyżki soku z cytryny
·
łyżeczka kakao
Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru,
zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość
dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do
wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry,
jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące
od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z
każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na 20 minut do wyrośnięcia.
Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na
patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy
2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje
zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy
gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę.
Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni,
dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy
stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie
powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej
dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej
stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos
podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!
Ciekawy pomysł na pampuchy, takich jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuń