Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą
Składniki:
·
500 g piersi z indyka
·
kilka łyżek oleju rzepakowego spod suszonych pomidorów
·
2 garście orzechów włoskich
·
1 duża cebula
·
olej rzepakowy
·
czerwona soczewica 200 g
·
800 ml bulionu drobiowego
·
kora cynamonu
·
1 łyżka mąki kukurydzianej
·
100 g pistacji
·
sos chili ostry i słodki do smaku
·
tabasco- kilka kropel
·
80 g suszonej żurawiny
·
sól
·
pieprz
Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie
podprażamy, siekamy i zalewamy olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w
zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso
powinno marynować się całą noc w lodówce.
Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy
każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem
drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz
żurawinę. Przykrywamy i dusimy do
miękkości. Łyżkę mąki kukurydzianej
rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą,
pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane
orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami
pistacjowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz