Tymczasem zapraszam na kalafiorowe talarki- idealnie sprawdzą się jako przekąski na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.
Kalafiorowe talarki
·
500 g ugotowanego kalafiora
·
duża garść świeżej bazylii
·
garść sera żółtego
·
łyżka mąki pełnoziarnistej
·
łyżka otrąb owsianych
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
jajko
·
łyżka jogurtu naturalnego
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy do smażenia
Ugotowanego kalafiora rozgniatamy za pomocą
tłuczka do ziemniaków. Dodajemy starty na tarce żółty ser, mąki, otręby, jajko,
jogurt, drobno posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, wykorzystując do formowania talarków
specjalną okrągłą foremkę, lub zwykłe foremki do ciasteczek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz